Aborrebjerg, Møn. Foto: Frame & Work Destination SydkystDanmark

Sjælland og øerne får samlet plan for vækst i turismen

4.9.2020
Photo: Destination SydkystDanmark

Det skal være slut med at gå i 17 forskellige retninger. Sjælland og øerne har netop fået en samlet vækstplan for turismen.

17 kommuner på Sjælland og øerne har sammen med de lokale destinationsselskaber nu fået én samlet ambitiøs vækstplan.

Målet er såvel vækst i antallet af overnatninger og øget omsætning i turismen – det skal sikres samtidig med at turisternes tilfredshed skal fastholdes.

  • Turismeomsætning på Sjælland og Øerne skal øges til 15 mia. kr. i 2025 (mod 12,9 mia. kr. i 2018)
  • Turisternes døgnforbrug skal øges til 675 kr. i 2025 (mod 550 kr. i 2018)
  • Og endelig skal antallet af overnatninger øges til 5,8 mio. i 2025 (mod 4,8 mio. i 2019)

Planen blev officielt præsenteret ved et arrangement på Holmegaard Værk mandag den 31. august. Her modtog erhvervsminister Simon Kollerup på vegne af regeringen den nye plan.

”Det er fantastisk, at vi nu har fået en udviklingsplan for Sjælland og Øerne, som vi må være ærlige og sige har haft nogle udfordringer turismemæssigt,” siger Simon Kollerup.

”Nu er der en strategi for, hvordan Sjælland og Øerne kan løfte sig selv, og en plan for, hvordan man kan puste mere liv i turismen i området. Det er godt for Sjælland og Øerne, men det er selvfølgelig også godt for Danmark,” siger erhvervsministeren.

”Og så er det også vigtigt, at et løft for turismen i området også vil være til gavn for de lokale borgere, der får nye aktiviteter at samles om,” siger Simon Kollerup.

Optimistisk borgmester

Carsten Rasmussen, borgmester i Næstved og bestyrelsesformand i VisitSydsjælland-Møn, hæfter sig ved, at væksten i turismen i Destination SydkystDanmark kan ske bæredygtigt:

”Vi har masser af natur, så vi kan sagtens vokse på omsætning og antal overnatninger, for der halter vi bagefter. Vi har pladsen, og det er jo ikke et spørgsmål om, at der skal bygges 200 hotelværelser som man gør inde midt i København. Hvis vi får et hotel med 50-100 værelser, vil det ikke belaste vores område, tværtimod,” siger Carsten Rasmussen.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Fem hovedpunkter

Helle Reedtz-Thott, direktør i Gavnø Fonden og bestyrelsesmedlem i VisitSydsjælland-Møn, har været formand for følgegruppen og hun glæder sig over, at der nu er skabt en samlet plan.

”Det er en utrolig vigtig plan, fordi vi med planen forsøger at tiltrække investeringer, både private og offentlige, til Sjælland og Øerne, så vi kan udvikle nogle kraftcentre. Dermed kan vi skabe national og international appel,” siger Helle Reedtz-Thott.

”Ambitionerne er tårnhøje, og kommunerne vil det også. Så jeg tror på investeringer både fra det offentlige og den private front,” forklarer hun.

For de enkelte aktører vil den nye vækstplan også få betydning, siger Helle Reedtz-Thott.

”Vi har udpeget nogle kraftcentre, som allerede i dag kan ’gå selv’. Dem vil vi hjælpe til at rulle deres aktiviteter ud. Det er lokale aktører, og det er oplevelser. Der vil kommunerne være med, og de private investorer vil være med.

Artiklen fortsætter under videoen

Møn som vækstdynamo

Planen består af 5 hovedpunkter – og herunder 21 konkrete indsatser. Blandt hovedpointerne er, at Møn er udset til at være en vækstdynamo for turismen.

”Jeg tror, at planen kan være med til at skabe en bæredygtig udvikling for Møn,” siger Martin HH Bender, direktør i Destination SydkystDanmark.

”Nu har vi i sommer set, hvad det betyder, at der kommer rigtig mange turister. Mange af dem kom som éndags-turister, de havde ikke noget sted at bo. Det betyder, at økonomien ikke bliver lige så attraktiv, som hvis man overnatter. Planen kommer også til at betyde, at vi kan planlægge bedre langsigtet, også med vores lokale strategier,” siger Martin HH Bender.

Men det er ikke kun Møn, der er fokus på i den nye plan. Martin HH Bender fremhæver, at der i planen også ligger et udviklingsspor for attraktioner, der ligger på linjen fra det kommende besøgscenter ved Stevns Klint over Destination Gisselfeld og Skovtårnet, BonBon-Land, Holmegaard Værk og ud til Karrebæksminde.

”Den del af planen har vi også store forventninger til,” slutter han.

Læs udviklingsplanen i fuld længde eller i en kort version herunder: