Københavnske ildsjæle står bag Møns nye festivalsucces

Photo: Rasmus Falck Larsen

Musikfestivalen Høst Møn er på bare ét år gået fra dét, man kan kalde en forvokset havefest til en ægte musikfestival med 750 glade gæster. Bag Møns nye festival står en gruppe venner fra København, der egentlig bare er båret af lysten til at skabe deres egen musikfestival.

Man tager en campingplads ved vandet, en flok musikglade venner fra København med iværksættertrang, tilsætter en stor portion frivillig arbejdskraft og krydrer med en solid dosis lokal velvilje og opbakning. Så har man opskriften på en ny musikfestival på Møn.

Høst Møn blev afholdt for første gang sidste år på en privat grund i Hårbølle Strand, hvor der var 150-200 gæster. Men da idémanden Jon Fuglsang købte Møn Camping, faldt den allervigtigste brik på plads: Nemlig en festivalplads med plads til scener, telte og autocampere. Derfor kunne Høst Møn i 2019 byde cirka 700 gæster velkommen til en weekend med musik, fadøl og fællesspisning.

”Til at starte med var festivalen bare en strøtanke hos Jon Fuglsang, og da jeg har lavet den slags før, greb han fat i mig. Den tidligere ejer af campingpladsen ville ikke have en festival, så derfor afholdt vi den første festival på Jons private grund ved siden af. Men med overtagelsen af campingpladsen har vi fået en perfekt placering til en festival,” fortæller Kasper Boye, der er formand for den forening, som er skabt for at stå bag festivalen Høst Møn.

Kerne af københavnere

Vi mødes til interview på en bar på Østerbro i København. Det er nemlig i København, at Kasper og hans festivalvenner bor til dagligt. Så det er i virkeligheden en kerne af københavnere, der sammen med campingpladsejeren Jon Fuglsang har stablet Møns nye festival på benene.

”Flere af os har været involveret i Musik i Lejet, Copenhell og Roskilde Festival. Nogle af de andre har været involveret i Uhørt Festival, Folkemødet på Bornholm og Heartland på Egeskov. Så alle har på en eller anden måde erfaringer med festivaler,” siger Kasper Boye.

Til hverdag tjener Kasper Boye til huslejen med sit kommunikationsjob, andre i gruppen er akademikere, arkitekter og skolelærere. Fælles for dem alle er, at de elsker at tage på festival. Arbejdet med at arrangere Høst Møn er 100% frivilligt og ulønnet.   

”Vi kører det rent frivilligt, og det skal Høst Møn blive ved med. Jeg kan ikke forestille mig, at det skal være andet end det, for ellers skal vi op i en størrelse, som vi ikke har ambitioner om. En stor del af ideen bag Høst Møn er netop, at det skal være en intim og tæt festival,” siger Kasper Boye. 

Lad os bygge det fra bunden

Danmark har i forvejen en myriade af sommerfestivaler, så man kan måske undre sig over, at der er brug for endnu en. For Kasper Boye og resten af teamet er det ikke drømmen om at skabe en stor forretning, der er årsagen til, at de har skabt Høst Møn.

”Vores drivkraft er at skabe noget fra bunden, hvor du selv kan forme tingene i dit eget billede. Så Høst Møn er en festival formet af 8-9 menneskers ideer og holdninger. Vi er alle 35-40 år gamle, og det former selvfølgelig musikken og målgruppen,” siger han.

Det har helt fra begyndelsen været vigtigt, at Høst Møn er forankret og integreret i det vestmønske lokalmiljø forklarer han:

”Det er ikke fedt at lave en festival, der bare er en satellit, og ikke har noget med omgivelserne at gøre. Det har fra begyndelsen været vigtigt, at festivalen er integreret med lokalmiljøet. Det er mere hyggeligt og du får en sjovere fest, hvis du får mange forskellige mennesker med på festivalen.”

Selv om Høst Møn er vokset voldsomt fra første udgave i 2018 til i år, er det ikke ambitionen, at festivalen skal være meget større.

”Vi har en god størrelse, og jeg tænker ikke, at vi skal være meget større. Det handler om nogle grundlæggende kapacitetsforhold på campingpladsen. Det kunne vi selvfølgelig arbejde os ud af, men det ville være et stort skridt at vokse mere. Vi er på et år jo nærmest tredobbelt i antal gæster, og jeg tænker, at vi hellere vil perfektionere festivalen med et gæsteantal omkring de 700-800 mennesker.”

Lokale samarbejder

Selv om det altså er en flok københavnere, der er idémændene bag Høst Møn, så fremhæver Kasper Boye den modtagelse, som festivalen har fået hos de lokale.

”Vi så mange lokale leverandører og samarbejdspartnere som overhovedet muligt. Festivalen skal jo være en del af det lokale miljø, og hvorfor ikke? De lokale kan jo gøre tingene mindst lige så godt, hvis ikke bedre, end folk udefra. Vi vil gerne have, at Høst Møn bliver en del af den her ’mønske opblomstring’, vi vil ikke være en separat affære,” siger Kasper Boye.

”En af vores største støtter er elektrikeren i Stege, Svend Mogensen El. Han har virkelig brugt mange timer på at trække kabler på pladsen og han har blot fået nogle billetter som betaling. Det er en uvurderlig opbakning.”

Også den store hjælpsomhed hos de lokale myndigheder og kommunen kommer bag på Kasper Boye:

”Det er utroligt, så hjælpsomme, kommunen, politiet og brandmyndighederne har været. Alle har været ekstremt imødekommende. Måske er det fordi vi er vant til københavnske forhold? Men altså, vi har fået stor hjælp til de udfordringer, som vi ikke vidste noget om i forvejen, som fx at skrive en sikkerhedsplan og få en brandgodkendelse.”

Et år ad gangen

I skrivende stund har Kasper Boye ikke fået gjort regnskabet op efter festivalen 2019. Hvis der er et overskud, vil det i givet fald gå til idrætsforeningen i Fanefjord. Hvor Høst Møn er om fem år er for tidligt at spå om, mener han:

”Vi tager ét år ad gangen. Vi er ikke drevet af en målsætning om at nå et-eller-andet. Vi er meget tilfredse med, hvordan festivalen forløb her i 2019, selvfølgelig er der nogle ting, der kunne gøres anderledes, nogle detaljer, der skal justeres. Men drivkraften er stadig at skabe en fabelagtig oplevelse, og det mål har vi nok også om fem år. ”

Høst Møns lokale samarbejdspartnere:

SuperBrugsen Lendemark

Svend Mogensen El

Borg Sound

Isle of Møn Spirits

Velfærdskød

Camønoen

Grønsalen

Traneholt Landhandel

Cafe Møn Klint

Øvrige samarbejdspartnere:

Nørrebro Bryghus

Braw

Makershirt

LoveSpring

Egons busser

Øvrig støtte:

Vordingborg Kommune

Nordea-fonden